HIPNOSI


La hipnosi és un estat modificat de consciència al que la ment pot accedir de forma natural, si bé en teràpia anem a buscar aquest estat per provocar canvis de forma més profunda en la persona. A diferència del que popularment se sol pensar, la persona no fa res del que no vulgui, i en tot moment és "amo" del que vol fer.

La hipnosi està lluny de la hipnosis que solem veure als espectacles o la TV, que es basa en el "show" i part d'invenció. 

Per explicar què és la hipnosi, necessitem entendre com funciona a nivell bàsic la nostra ment. El nostre cervell produeix una activitat elèctrica, gràcies a aquests impulsos elèctrics la informació viatja de neurona en neurona. Aquests impulsos elèctrics produeixen uns ritmes anomenats ones cerebrals i són medibles mitjançant un ECG (electroencefalograma).

Existeixen 5 tipus d'ones cerebrals, i es diferencien entre elles pels cicles que produeixen per segon (medits en Hertz), essent més ràpids o més lents:

  • Gamma (més de 30 Hz per segon): recentment descobertes per a neurociència, són les ones amb una freqüència més ràpida. Es donen en moments de gran activitat, de molta atenció o en aquelles experiències en que se'ns apareix una idea brillant. Estan relacionades amb la memòria i una major percepció de la realitat. També s'hipotetitza que tinguin a veure a estats de major compassió i antidepressius.
  • Beta (14-30 Hz): Són les ones més ràpides, associades als nostres estats més quotidians, quan estem desperts i amb l'atenció activa. Quan estem parlant activament, resolent un càlcul mental, concentrats en alguna tasca, estem en activitat beta.
  • Alfa (8-14 Hz): es produeixen en estats de relaxació i benestar general. Quan per exemple, hem acabat una tasca i ens asseiem a descansar, quan donem un passeig... podem estar en activitat alfa. Es pot donar en estats de meditació simple, també, en aquest estat, hi ha un augment de la intuïció.
  • Theta (4-8 Hz): aquí l'activitat cerebral és encara més lenta. Es dóna en estats de relaxació profunda, estats meditatius o hipnosis. És aquella sensació d'estar "com somiant despert" o d'estar a la frontera entre dormir-se i estar despert.
  • Delta (0'1-4): és la ona més llarga i lenta, aquí l'activitat elèctrica es repeteix menys de 4 vegades per segon. Es donen en el son profund. Si arribessin a zero significaria mort cerebral.

Així doncs, l'estat hipnòtic és aquell en que les ones cerebrals s'enlenteixen, entrant a nivells d'alfa i més pròpiament theta, on hi ha una major permeabilitat de l'inconscient, major accés a la intuïció i a totes aquelles experiències emmagatzemades en la nostra memòria de les que en som poc o no conscients.

En què beneficia la hipnosis?

La hipnosi ajuda a trobar alguns estats inconscients que sustenten conductes actuals. A vegades ens costa trobar el motiu de perquè "topem sempre amb la mateixa pedra" o de què sustenta un determinat tipus de conducta, que des de la nostra part més conscient, ens costa canviar.

La hipnosi també ajuda en l'efectivitat de la teràpia.

Concretament, la hipnosi ajuda:

- Ajudant en el control d'impulsos.

- Modificant idees irracionals que sustenten alguns comportaments.

- Afavorint la creació de noves creences.

- Generant expectatives positives d'èxit.

- Incrementant la motivació.

- Reduint l'ansietat, relaxant.

- És una ajuda per deixar de fumar.